Vägledning

Artiklar & guider

Hur fungerar efterlevandepension och annan ekonomisk hjälp?

När en närstående dör påverkas inte bara känslolivet utan också ekonomin. Många oroar sig för hur de ska klara sig – särskilt om den avlidne stod för en stor del av inkomsterna. Det finns olika typer av ekonomiskt stöd att söka, både från staten och ibland från kommunen.

Efterlevandepension är en ersättning från Pensionsmyndigheten som kan betalas ut till make, maka, sambo eller barn under 18 år (eller 20 år om barnet går i skolan). Den består av tre delar: omställningspension, barnpension och änkepension (i vissa fall).

Omställningspension kan du få om du är under 66 år och var gift eller sambo med den avlidne. Den gäller i 12 månader, eller längre om du har barn under 18 år hemma. Barnpension betalas ut till barn som förlorat en förälder och baseras på den avlidnes tidigare inkomst.

Utöver efterlevandepension finns ibland livförsäkringar, tjänstepensioner eller fackliga försäkringar som kan ge ekonomisk ersättning. Kontrollera vad som finns genom att kontakta arbetsgivare, bank och försäkringsbolag.

Om dödsboet inte har råd att bekosta begravning kan du ansöka om ekonomiskt bistånd från kommunens socialtjänst. Det gäller särskilt om det inte finns några tillgångar alls.

Med FRIDE får du hjälp att ta reda på vilket stöd som finns i just din situation. Vi hjälper dig att hitta rätt myndigheter, formulera ansökningar och hålla koll på vilka dokument du behöver skicka in.

Dödsfall
Q&A